vrijdag 22 februari 2013

"Pijn is tijdelijk, roem is voor altijd!"

Maasbever - september 2013
Peter Stolze
Mens voor de Lens

Deze keer zijn we op bezoek bij Jaap (73) en Peter Stolze (40) uit Maasdijk. Jaap heeft jaren geleden 6 keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en Peter heeft dit jaar voor de 13e keer gelopen. Een mooie prestatie!

Jaap Stolze (73) liep op zijn 40e de eerste Vierdaagse. Het begon op een verjaardag met een borreltje op. De zus van Jaap had dat jaar de tocht gelopen. En Jaap riep dat hij volgend jaar ook mee zou lopen. In december vroeg zijn zus of hij al begonnen was met de training, maar hij was zijn toezegging al lang vergeten. Nu kon hij niet meer terug en dit was het begin van het ‘vierdaagsevirus’ van de familie Stolze. Peter had er toendertijd nog niets mee, hij ging wel kijken als zijn vader meeliep, maar vond het verder niet echt interessant, lopen voor zo’n medaille. Hij vond het zelfs onzin, totdat hij hem zelf liep. Toch een hele prestatie van zijn vader. Nu loopt hij met trots elke dag langs zijn medaillemuur in de huiskamer en keer op keer geniet hij ervan. Het Vierdaagse ‘kruisje’ is de meest uitgereikte koninklijke onderscheiding voor marsvaardigheid in Nederland. Dit is ingesteld op 1909 door Koningin Wilhelmina.

In de tijd dat vader Jaap liep, moest je nog medisch gekeurd worden, voordat je van start kon. Nu is het lopen op eigen risico. Na 6 keer gelopen te hebben, kreeg hij het advies van dokter van der Torre niet meer mee te doen wegens een knieblessure. Met pijn in het hart heeft hij dit advies opgevolgd.

“Als je hebt meegelopen, kun je pas voelen wat voor ervaring het is. Het is niet uit te leggen wat het betekent. Ik ben tot afgelopen jaar, nog elk jaar gaan kijken. We hebben een vaste plek in Groesbeek, bij de derde boom, rechts. Dit jaar kon ik niet gaan, door medische problemen, maar volgend jaar staat het zeker weer op de agenda”, volgens Jaap Stolze.

De Vierdaagse is niet voor iedereen weggelegd. Lichaam en geest moeten een eenheid zijn. Onderweg word je op alle mogelijke manieren op de proef gesteld. Je helpt elkaar wel, maar je moet het toch alleen doen. Jaap en Peter hebben geen moment gehad dat ze tijdens de tocht wilden stoppen. Hun motto is; pijn is tijdelijk, roem voor altijd.

In 1997 is Peter begonnen. Hij heeft op twee jaren na, alle jaren gelopen. Eén jaar werd deze afgelast door extreme weersomstandigheden en een jaar lieten de privé omstandigheden het niet toe door het volgen van een opleiding. De laatste drie keren heeft hij met Perry Visser en Wim Scheffers gelopen. Peter heeft veel respect voor Wim Scheffers die op een leeftijd van 67 jaar nog steeds meeloopt met de 50 km. Afgelopen weekend heeft Peter de Omloop van Goeree Overflakkee gelopen. Dit is een wandeltocht van 110 kilometer in 24 uur. Voor deze tocht starten nog geen 300 wandelaars, waarvan zo’n 50 % uitvalt. Een barre tocht die hij voor de 6e keer heeft gelopen. De afgelopen 5 keer heeft hij deze met Wim gelopen.

In februari begint hij met de training. Door zijn werk als treinmachinist heeft hij onregelmatige werktijden, daardoor traint hij meestal alleen. “Ik heb een geweldige baan, die ik goed met mijn privéleven kan combineren en heb genoeg tijd voor andere interessante dingen in het leven. Mensen geven vaak aan dat ze het druk hebben, maar dan heb je gewoon veel te doen. Het is maar net hoe je het indeelt, iedereen heeft tenslotte 24 uur in een dag zitten”, geeft Peter aan. Een leuke anekdote is dat hij vaak met de trein door de Schipholtunnel rijdt en dat zijn vader deze heeft gebouwd in de jaren 70.

Peter vindt ontwikkeling heel belangrijk. Tijdens het beoefenen van zijn wandelsport, heeft hij veel tijd om na de denken, waardoor hij doelen kan stellen in zijn leven en de beslissingen kan nemen om daar te komen waar hij wil. Door zijn instelling en doorzettingsvermogen zie je dat hij zowel op sportief als werkgebied doelen kan bereiken waar anderen wellicht helemaal niet over nadenken en deze dan ook niet behalen. Hij leeft heel bewust zijn leven met zijn gezin.

Een tocht van 200 kilometer in vier dagen loop je ook niet zomaar. Op de TV zie je joelende en lachende mensen en overal is het feest. De stukken waar niemand langs de weg staat, waar voor velen de moed in de schoenen zakt, zie je niet. Logisch, want dit is voor de media minder interessant, maar dit zijn wel de moeilijkste momenten. Het kost vele uren aan training, doorzettingsvermogen en energie. Als je beslist het te gaan doen, gaat het pas beginnen! Peter traint gemiddeld 4-5 uren per week. Hij loopt als voorbereiding zo’n 500 kilometer.

De vier wandeldagen zelf starten om 2.30 uur met het ontwaken. Om 4.00 uur wordt er gestart. Meestal ben je dan rond 13.00 uur binnen. Na de nodige rust, een massage en een goede maaltijd, wordt het bed opgezocht, om weer fris te kunnen starten. “De wandeluitrusting is nu beter dan vroeger. Wandelen is nu hip en hier zijn steeds meer spullen voor te verkrijgen”, volgens Peter, “Een aantal dingen zijn heel belangrijk; altijd een pet op, tegen zon, wind en regen. Niet rusten in de zon, extra sokken, wat te eten voor onderweg en een poncho voor de regen”.

Zoon Berry (11) wil in 2014 voor het eerst de 30 km lopen. In het jaar dat je 12 wordt, mag je de 30 kilometer lopen, vanaf je 16e, de 40 kilometer en vanaf je 18e de 50 kilometer. Hij heeft al twee keer op de derde dag ‘de zeven heuvelen’ meegelopen. Dit is zo’n 10-11 kilometer, en volgens opa Jaap, het mooiste stuk. Berry vindt het geweldig met zijn vader te lopen. Hij gaat ook weleens mee trainen. Zoon Luca (9) begint wandelen ook leuk te vinden. “Ik heb de Vierdaagse nooit met mijn vader gelopen, mijn wens is met mijn beide zoons de Vierdaagse te lopen en te worden binnengehaald door mijn trouwe fanclub bestaande uit mijn vrouw en mijn ouders. Nu bestaat mijn fanclub ook uit mijn zoons, maar die zullen mij waarschijnlijk in de toekomst vergezellen”, aldus Peter.

Het mooie aan de route is dat het een route is met een rijke historie. Er is in de oorlog veel gevochten in deze streek. Peter en zijn vader zijn erg geïnteresseerd in het verleden en lezen hier veel boeken over. Al lopend door deze omgeving, besef je dat vrijheid iets moois is!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten