vrijdag 15 november 2013

Echte Maasdijkse Spelt Pepernoten

Spelt is helemaal “in” tegenwoordig. Niemand lijkt meer trek te hebben in gewoon brood van tarwemeel of rogge. Het moet allemaal gebakken zijn van Spelt, anders krijgt een mens geen hap meer door z’n keel.  Zal Spelt ook de redding kunnen zijn van de Sinterklaas traditie?


Het moet gezegd worden; bij mensen met een gevoelige spijsvertering is Spelt vaak al lang bekend. Die krijgen namelijk regelmatig het advies om af te stappen van gewone baksels en over te gaan op Spelt.  Spelt is een heel oude graansoort die volgens de deskundigen beter verteerbaar is en meer mineralen en vitaminen bevat.  En misschien ook nog wel ecologische rechtsdraaiende eiwitten, wie zal het zeggen.
Vooruitstrevende en gezondheidsbewuste inwoners van ons goede dorp Maasdijk en omstreken zitten natuurlijk wel op rozen met twee vakbekwame Speltbakkers. De ene is nog enthousiaster dan de andere en er is zelfs Spelt geteeld in onze eigen Oranjepolder. Mogelijk biedt dit ook nieuwe kansen voor de Sinterklaas traditie. 

Er zijn immers mensen die Sinterklaas beschouwen als een ergerlijk overblijfsel van de slavenhandel. Sinterklaas als  blanke slavenhouder met een stok, en Zwarte Piet als symbool voor  de medemens met een donkere huidkleur die hiervan het slachtoffer was. De meeste inwoners van Nederland vinden dit onzin, en historisch gezien klopt het verhaal ook niet, maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn in deze snelle wereld twee verschillende zaken.  Een uitgekiende on-line marketing strategie met positieve beeldvorming is hiervoor onmisbaar. Daarom zou Sinterklaas er wellicht goed aan doen om in te haken op deze nieuwe  Spelthype.  Door zijn Pieten  met echte Maasdijkse Spelt Pepernoten te laten strooien, en speciaal zijn tegenstanders  Maasdijkse Spelt Speculaas in de schoenen te schuiven. Hiermee wordt het imago van Sinterklaas en zijn Pieten op slag een stuk gezonder en beter verteerbaar. 

En dat Pieten zwart zijn? Dat komt gewoon omdat ze elke nacht in schoorstenen op en neer klauteren.  Daar is zelfs door de Verenigde Naties geen speld tussen te krijgen.  
       
                                        J.O.Voogt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten